Meie pere tegelikult väga tihti pastat ei söögi. Aga kui sööme, siis peidan sinna sisse nii palju köögivilju ära kui võimalik. Aasta jooksul on meil välja kujunenud kaks põhilist pastarooga. Nende retsepte ma nüüd teiega jagangi.

Koorene brokolipasta

Brokolipastat tegime enne veganiks hakkamist ka, aga siis polnud peale brokoli selle sees pea midagi tervislikku. Eriti kuna sinna sisse läks alati ligi 200g toorjuustu. Toorjuust aga sisaldab palju just küllastunud rasvu. Neid, mis artereid ummistavad.

Näiteks Farmi toorjuustus on 100g kohta küllastunud rasvu 17.7g, Oatly kaerakoores aga 100 ml kohta 1.6g.

IMG_20170425_135121_929
Vaja läheb:

  • 250-300g pastat
  • 1 sibul, väikeseks hakitud
  • 1 brokoli, väiksemad õisikud, hakitud suuremad õisikud ja vars
  • 100-150 g seened, viilutatud
  • 1 pakk taimset koort (nt. Oatly 250ml)
  • purk valgeid ube
  • 3 spl maitsepärmi
  • maitsestamiseks natuke rohelist sibulat/kevadsibulat, sojakastet, soola, pipart
    IMG_20170317_123455
    Ilma seenteta ja lillkapsaga on ka väga maitsev.

    Kuidas teha:

    1. Pane pasta keema. Keeda vastavalt juhendile.
    2. Pane vähese õliga kuumale pannile sibul, sega. Lisa minuti pärast brokoli ja seened. Sega aeg-ajalt paar minutit.
    3. Lisa natuke sojakastet (kuni ~1 spl), lase 4-5 minutit praadida, lisa koor ja las keeb paar minutit.
    4.  Lisa oad, pasta (ja roheline sibul), sega minut aega ja võta pann tulelt ära.
    5. Viimasena pane maitsepärm ja vajadusel natuke soola, pipart. Kui sojakastet läks veidi rohkem, siis soola pole enam vaja. Sega kõik ühtlaseks ja serveeri kohe.

    Vegan spaghetti Bolognese


    Ühes portsjonis – (retseptis antud kogus jagatud neljaga) on ligi 20g proteiini, vaid 6g rasva ja märkimisväärne kogus erinevaid vitamiine (nt. erinevaid B-vitamiine) ja mineraale (nt. rauda üle 6mg, võrdluseks väikelapse päevane vajadus on 8mg). Märgin veel ära, et spagetid on meil tavaliselt maisist või täisteranisujahust tehtud.

    IMG_20170320_181950

    Vaja läheb:

     

  • 250g spagette
  • 1 suurem sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 1 suurem porgand
  • 500g tomatipastat
  • suur peotäis spinatit, väikeseks hakitud
  • 200g marineeritud tofut
  • maitsestamiseks maitsepärm, sool, pipar, kuivatatud maitserohelist
    IMG_20161030_161033
    Ilma tofuta ja valgete või punaste ubadega sobib ka hästi.

    Kuidas teha:

    1. Pane pasta keema. Valmista vastavalt pakendil olevale õpetusele.
    2. Sibul, porgand, küüslauk suurte tükkidena blendrisse. Purusta peeneks. Võib ka hakkida/riivida, aga siis läheb oluliselt kauem aega.
    3. Pane pannile natuke õli ja lase kuumaks minna. Vala porgandisegu sinna peale. Prae 5-6 minutit segades.
    4. Lisa tomatipasta, lase mõned minutid keeda. Lisa maitseained ja spinat. Sega paar minutit. Soola lisamisel arvesta sellega, et marineeritud tofu on juba maitsestatud.
    5.  Sega kurnatud pasta kastmesse ja pudista marineeritud tofu ka sinna hulka.